Mängd: 4 portioner
Ansjovisstekt strömming:
Vitkåls- och gurksallad:
Krossad potatis:
Till servering: citron
Vik strömmingsfiléerna på längden och lägg dem i en bunke. Hacka ansjovisen fint och blanda med strömmingen och låt dra över natten. Lägg upp strömmingen på plåtar och slå smöroljan över, krydda med salt och vitpeppar.
Strimla vitkålen grovt och skär saltgurkan på längden och blanda dem med crème fraiche, senap och vitpeppar. Salladen mår bra av att stå och dra över natten. Toppa med gräslöken.
Potatisen skalas, kokas och krossas med potatisstöt. Var noggrann med att det är en potatissort med härlig karaktär. Garnera med dill.
Riv salladen och servera grovt rågbröd med den rivna osten blandat med Kesella. Toppa med riven pepparrot.
Finhacka rödlöken och bryn den i smör några minuter.
Grädda strömmingen i ugn på 225°, cirka 4–5 minuter. Servera strömmingen med den brynta rödlöken och citron vid sidan.