Till Norrmejerier startsida
Ansjovisstekt strömming med krossad potatis, vitkåls- och gurksallad samt rågbröd med riven pepparrot och ostkräm

Ansjovisstekt strömming med krossad potatis, vitkåls- och gurksallad samt rågbröd med riven pepparrot och ostkräm

Mängd: 4 portioner

5/5
(1 röster)

Annons

Ingredienser

Ansjovisstekt strömming:

  • 600 g strömmingsflundror
  • 1 liten burk äkta ansjovisfiléer
  • 2 msk Norrmejerier Smör- & rapsolja
  • salt och vitpeppar
  • 1 rödlök
  • 1/2 msk Norrmejerier Smör

Vitkåls- och gurksallad:

  • 1 klyfta vitkål, cirka 300 g
  • 2 saltgurkor
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk stark söt svensk senap
  • vitpeppar
  • 2 msk finskuren gräslök

Krossad potatis:

  • 12 potatisar, gärna balmoral
  • dill
  • Rågbröd med riven pepparrot
  • och ostkräm
  • grönsallad, roman- eller crispsallad
  • 4 skivor rågbröd
  • 40 g riven Norrmejerier Präst® 17%
  • 2 msk Kesella
  • 2 msk riven färsk pepparrot

Till servering: citron

Gör så här

Vik strömmingsfiléerna på längden och lägg dem i en bunke. Hacka ansjovisen fint och blanda med strömmingen och låt dra över natten. Lägg upp strömmingen på plåtar och slå smöroljan över, krydda med salt och vitpeppar.
Strimla vitkålen grovt och skär saltgurkan på längden och blanda dem med crème fraiche, senap och vitpeppar. Salladen mår bra av att stå och dra över natten. Toppa med gräslöken.
Potatisen skalas, kokas och krossas med potatisstöt. Var noggrann med att det är en potatissort med härlig karaktär. Garnera med dill.
Riv salladen och servera grovt rågbröd med den rivna osten blandat med Kesella. Toppa med riven pepparrot.
Finhacka rödlöken och bryn den i smör några minuter.
Grädda strömmingen i ugn på 225°, cirka 4–5 minuter. Servera strömmingen med den brynta rödlöken och citron vid sidan.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.