Emelie Carlsson från Falkenberg blev Västerbottensost-stipendiat 2004 med maträtten Krämig sparris- och Västerbottensostrisotto med tomat- och chiliöverbakad laxfilé och tomatsky. Juryn som bestod av namnkunniga kockar och matjournalister fastnade för Emelie Carlssons maträtt och motiveringen löd: "Emelie Carlsson är en värdig vinnare med sin färggranna och eleganta rätt som har en rik och harmonisk smak med en tydlig arom av Västerbottensost."
Mängd: 10 portioner
Risotto:
Tomatsky:
Laxen:
Risotto:
Skala löken och fräs den i olivolja och lite av smöret under en minut. Häll i riset och låt fräsa i ytterligare en minut. Slå därefter på vinet och låt koka in. Koka under tiden upp vattnet med buljongtärningarna och blanchera sparrisen som delats mittitu i buljongen. Tag upp sparrisen och lägg dem i ett kärl med vatten och is för att behålla spänsten. Tillsätt nu buljongen till riset, lite i taget efterhand som buljongen kokar in. Fortsätt tills buljongen är slut och riset lagom mjukt med en liten hård kärna i mitten. Blanda sedan ner det resterande smöret, Västerbottensost, den hackade purjolöken och gräslöken samt sparrisen. Krydda efter smak.
Tomatsky:
Fräs lök, vitlök, timjan, tomatpuré och tomater i olja tills löken blir gyllenbrun och det börjar dofta gott. Häll på buljong och vin och låt koka ihop. Smaka av med salt, peppar och lite socker. Ta upp timjankvisten och mixa tomaterna med en mixerstav och sila skyn. Spara tomaterna och använde dem till laxen.
Laxen:
Sätt ugnen på 125 grader. Ta de överblivna tomaterna från skyn och blanda med mer hackade tomater, chilifrukt och vitlök. Mixa blandningen i en mixer och tillsätt den rivna osten. Tillsätt därefter olivolja i en fin stråle tills blandningen binder sig. Smaka av med salt och peppar. Bred peston över laxfiléerna och lägg dem i en ugnssäker form som placeras i ugnen i cirka åtta minuter eller tills laxen har en innertemperatur på 53 grader.
Garnera med örtsallad eller vad kylskåpet bjuder exempelvis vattenkrasse.