Till Norrmejerier startsida
Gulbetssoppa med äppel- och lökfocaccia, gulbetssallad, kesella med dill och riven ost

Gulbetssoppa med äppel- och lökfocaccia, gulbetssallad, kesella med dill och riven ost

Recept: Fredrik Eriksson Årets Kock 1987

Mängd: 4 portioner

4/5
(1 röster)

Ingredienser

Gulbetssoppa:

  • 6 gulbetor, cirka 600 g
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 msk citronolivolja
  • 1/2 msk Norrmejerier Smör
  • 1 tsk färsk repad timjan
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1,2 liter grönsaksbuljong
  • 1 dl Norrmejerier crème fraiche
  • saft från 1/2 citron
  • salt
  • kajennpeppar
  • ev mineralvatten
  • skummad Norrmejerier Mjölk

Kesella med dill:

  • 1 dl Kesella
  • 2 msk hackad dill
  • salt och vitpeppar

Gulbetssallad:

  • 4 kokta hela gulbetor, cirka 400 g
  • flingsalt
  • 1 ask solrosgroddar
  • 2 msk rostade solrosfrön

Till servering:

  • äppel- och lökfocaccia
  • 50 g riven Norrmejerier Herrgård®, 17%

Gör så här

Focacciabrödet kan gärna göras från färdig brödmix. Följ anvisningarna på paketet och stick ner klyftor av äpple och lök innan brödet gräddas i ugnen.
Skala gulbetorna och löken, skiva dem tunt. Grovhacka vitlöksklyftan. Fräs gulbetor och lök i citronolivolja och smör i några minuter utan att det tar färg. Strö över timjan och späd med vin och buljong. Koka upp och låt sjuda cirka 30 minuter. Mixa soppan med en stavmixer och tillsätt crème fraiche. Koka upp soppan och smaksätt med citronsaft, salt och kajennpeppar. Känns soppan tjock i konsistensen går det utmärkt att späda med lite mineralvatten som gör att soppan blir lite extra mousserande. Toppa sedan med lite skummad mjölk.
Blanda Kesella och dill och smaksätt med salt och vitpeppar.
Skär klyftor av gulbetorna och strö lite flingsalt över och toppa med groddar och rostade solrosfrön. Avnjut måltiden på olika sätt; en del vill ha gulbetsklyftorna i soppan, vissa vid sida. Kesella är gott till brödet men går bra i soppan eller till salladen, likadant med den rivna osten.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.