Recept: Fredrik Eriksson Årets Kock 1987
Mängd: 4 portioner
Gulbetssoppa:
Kesella med dill:
Gulbetssallad:
Till servering:
Focacciabrödet kan gärna göras från färdig brödmix. Följ anvisningarna på paketet och stick ner klyftor av äpple och lök innan brödet gräddas i ugnen.
Skala gulbetorna och löken, skiva dem tunt. Grovhacka vitlöksklyftan. Fräs gulbetor och lök i citronolivolja och smör i några minuter utan att det tar färg. Strö över timjan och späd med vin och buljong. Koka upp och låt sjuda cirka 30 minuter. Mixa soppan med en stavmixer och tillsätt crème fraiche. Koka upp soppan och smaksätt med citronsaft, salt och kajennpeppar. Känns soppan tjock i konsistensen går det utmärkt att späda med lite mineralvatten som gör att soppan blir lite extra mousserande. Toppa sedan med lite skummad mjölk.
Blanda Kesella och dill och smaksätt med salt och vitpeppar.
Skär klyftor av gulbetorna och strö lite flingsalt över och toppa med groddar och rostade solrosfrön. Avnjut måltiden på olika sätt; en del vill ha gulbetsklyftorna i soppan, vissa vid sida. Kesella är gott till brödet men går bra i soppan eller till salladen, likadant med den rivna osten.