Till Norrmejerier startsida
Hembakta maränger med ljuvlig chokladkolasås

Hembakta maränger med ljuvlig chokladkolasås

Mängd: 50 st små maränger

4/5
(51 röster)

Ingredienser

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm ättika eller citronsaft
  • 1 knivsudd salt

chokladkolasås:

  • 1 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 1/2 dl råsocker, strö
  • 1 dl ljus sirap
  • 100 g blockchoklad
  • 1/2 tsk vaniljsocker

till servering:

  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 1 liter vaniljglass
  • 1 dl tranbär eller lingon

Gör så här

Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt ättika och socker. Vispa massan tills den är styv. Klicka eller spritsa ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda marängerna i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Marängerna är klara när de känns lätta och släpper pappret. Koka upp grädden och blanda i de övriga ingredienserna till kolasåsen. Koka i en kastrull på svag värme ca 10 min. Låt svalna. Vispa grädden lätt. Varva glass, maränger och grädde på ett fat. Ringla över chokladkolasås och garnera med tranbär.