Mängd: Ett stort bröd
Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och värm, 37°. Smula jästen i en degbunke och rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta samman degen. Låt den ligga övertäckt i 1 timme. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Tag undan 1/3 av degen. Forma resten av degen till en stor brödkaka. Lägg den på bakpappersklädd plåt. Dela resterande deg i 8 bitar. Rulla 7 av dem till avlånga snören. Lägg dem över kakan som ekrarna på ett hjul. Forma den sista till en mittknopp. Klipp sneda hack i degsnörena och mittbiten. Vik ut vartannat hack åt var sitt håll, så det liknar ax. Jäs kakan under duk i 20 minuter. Värm ugnen till 225° och sänk värmen till 200° när du ställer in brödet. Grädda i 45-50 minuter. Låt brödet svalna under duk.