Till Norrmejerier startsida

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 75 g Norrmejerier Smör
  • 2 1/2 dl Norrmejerier Matlagningsgrädde
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 pkt saffran, 0,5 g
  • 1 krm salt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 ägg
  • 9-10 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 125 g mandelmassa
  • 1 ägg
  • 1 påse hackade apelsinskal, 60 g
  • ½ dl russin

Till pensling:

  • 1 ägg
  • mandelspån
  • pärlsocker

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt grädden. Låt det bli fingervarmt, 37º. Häll degspadet över jästen. Rör om så att den löser sig. Tillsätt socker, kryddor, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt i ca 30 min.
Riv mandelmassan till fyllningen. Blanda med de övriga ingredienserna.
Ta upp degen och knåda den smidig. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en rund kaka, ca 24 cm i diameter.
Dela dem i 6 eller 8 trekanter. Lägg på en klick av fyllningen. Rulla ihop så att spetsen kommer på undersidan. Lägg gifflarna på en smörd plåt. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225º.
Pensla gifflarna med uppvispat ägg. Strö över mandelspån och
pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 8 min. Låt gifflarna svalna på galler.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer