Till Norrmejerier startsida
Lammgryta - en bra grundgryta

Lammgryta - en bra grundgryta

En ljus gryta som omväxling till de mörka oxgrytorna. Uteslut dill och det sötsyrliga och tillsätt 1 msk nyriven pepparrot så får du pepparrotskött istället.

Mängd: 4 portioner

4,5/5
(12 röster)

Ingredienser

  • 1 morot, skivad
  • 1 gul lök, grovt skivad
  • 1 liten rotselleri, grovt skivad
  • 25 g Norrmejerier Smör
  • 1 l vatten
  • 5 kryddpepparkorn
  • 1 kg lamm- eller kalvbog
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl Norrmejerier Mellangrädde
  • 2 dl dill, hackad
  • salt och peppar
  • ev. 1/2 tsk ättika och 1 tsk socker

Gör så här

Fräs grönsakerna i smör. Slå på vatten, kryddpeppar och koka upp. Lägg i lammbogen, skuren i ca 2x2 cm stora tärningar, och täck med lock. Låt det hela småkoka i 1 timme. Ta upp köttet och låt svalna. Sila buljongen och låt koka tills hälften återstår. Vispa ihop mjöl, grädde, dill och rör ner i buljongen. (För extra sötsyrlig smak kan man balansera med lite ättika och socker.) Låt koka i 5 minuter, lägg sedan i kött och de grönsaker som ser fina ut. Smaksätt med salt och peppar. Servera med kokt potatis.