Till Norrmejerier startsida
Lammgryta - en bra grundgryta

Lammgryta - en bra grundgryta

En ljus gryta som omväxling till de mörka oxgrytorna. Uteslut dill och det sötsyrliga och tillsätt 1 msk nyriven pepparrot så får du pepparrotskött istället.

Mängd: 4 portioner

4,5/5
(8 röster)

Ingredienser

  • 1 morot, skivad
  • 1 gul lök, grovt skivad
  • 1 liten rotselleri, grovt skivad
  • 25 g Norrmejerier Smör
  • 1 l vatten
  • 5 kryddpepparkorn
  • 1 kg lamm- eller kalvbog
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl Norrmejerier Mellangrädde
  • 2 dl dill, hackad
  • salt och peppar
  • ev. 1/2 tsk ättika och 1 tsk socker

Gör så här

Fräs grönsakerna i smör. Slå på vatten, kryddpeppar och koka upp. Lägg i lammbogen, skuren i ca 2x2 cm stora tärningar, och täck med lock. Låt det hela småkoka i 1 timme. Ta upp köttet och låt svalna. Sila buljongen och låt koka tills hälften återstår. Vispa ihop mjöl, grädde, dill och rör ner i buljongen. (För extra sötsyrlig smak kan man balansera med lite ättika och socker.) Låt koka i 5 minuter, lägg sedan i kött och de grönsaker som ser fina ut. Smaksätt med salt och peppar. Servera med kokt potatis.

Gör gott för Norrland

Vi sticker ut hakan lite när vi säger att vi inte är ett vanligt företag, eftersom vi har som mål att Göra gott för Norrland och vi vill ha dig med i laget: Tillsammans gör vi gott!

Ta reda på mer om Gör gott