Till Norrmejerier startsida
Marinerad rostbiff med primörer och citronsås

Marinerad rostbiff med primörer och citronsås

Mängd: ca 12 portioner

3,5/5
(22 röster)

Ingredienser

  • 1 1/2 kg rostbiff

Lag:

  • 1 liter vatten
  • 1/2 dl salt
  • 2 rödlökar i klyftor
  • 4 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 msk krossade vit- och svartpepparkorn
  • 2-3 kvistar vardera av följande färska örtkryddor; basilika, rosmarin och timjan

Primörer:

  • Beräkna ca 175g färska grönsaker per person, t ex sockerärtor, grön sparris, salladslök, rädisor och morötter.

Citronsås:

  • 5 dl Norrmejerier Matlagningsgrädde
  • 2 1/2 msk vetemjöl
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • rivet skal av 2 citroner
  • svartpeppar

Gör så här

Lägg köttet i en ugnssäker form. Sätt in en stektermometer i den tjockaste delen, stek i 125 ºC tills innertemperaturen är 55 ºC, köttet är då rosarött. Beräkna stektiden till 1 ½-2 tim.
Koka upp vattnet till lagen, lägg i salt, lök och grovt hackade kryddor. Låt kalna .
Lägg köttet i en kraftig plastpåse och häll på lagen. Knyt ihop väl och låt stå kallt minst 8 tim.(vänd påsen ibland)
Koka primörerna i lättsaltat vatten, späda morötter ca 10 min
sockerärter och grön sparris ca 5 min, rädisor och salladslök 1-2 min.
Citronsås:
Vispa samman grädde och vetemjöl i en kastrull, koka upp. Späd med buljong och koka 3-5 min. Smaksätt med citronskal och peppar.

Skär upp köttet i tunna skivor, servera primörer och sås till.

Produkter i receptet:

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.