Till Norrmejerier startsida
Mustig köttgryta

Mustig köttgryta

Några bitar äpple på slutet gör grytan extra god.

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(62 röster)

Ingredienser

  • 800 g grytbitar av vilt eller nötkött
  • 2 msk Norrmejerier Smör
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 5 dl vatten
  • 1 tärning köttbuljong
  • 1 lagerblad
  • ½ liter blandad svamp t ex kantareller och Karl Johan
  • 1 äpple
  • 2 dl Norrmejerier crème fraiche Senap-Vitt vin-Schalottenlök
  • 4 kvistar repad timjan
  • salt och peppar

Gör så här

Skär köttet i tärningar, bryn det i smör tills det får fin färg. Salta och peppra. Halvera löken och skär den i skivor. Skär morötterna i slantar. Stek lök, morötter i lite smör i en tjockbottnad gryta tills den är mjuk. Lägg i köttet. Tillsätt buljong och lagerblad. Koka sakta under lock tills köttet är mört, ca 1½ timme.
Stek svampen i smör tills den fått fin färg. Dela äpplet i klyftor och stek i lite smör. Rör ner crème fraiche i grytan. Tillsätt svamp, äppelklyftor och timjan. Smaka av med salt och peppar. Servera grytan med kokt potatis.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.