Till Norrmejerier startsida
Portionspavlova med vispad grädde och citronkräm

Portionspavlova med vispad grädde och citronkräm

Pavlova var en känd prima ballerina och lär ha fått en efterrätt med maräng och frukt uppkallad efter sig i Australien. Där är begreppet pavlova mycket välkänt. Vi gör istället små söta miniballerinor, lägger på en klick vispgrädde, en klick citronkräm och toppar med färska jordgubbar.

Mängd: 10-15 stycken

4/5
(56 röster)

Ingredienser

Maränger:

  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk hett vatten
  • 4 äggvitor
  • 1 1/2 dl socker

Citronkräm:

  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1/2 dl socker
  • saften av 2 citroner
  • 30 g Norrmejerier Smör

Till servering:

  • 2 1/2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 1/2 liter jordgubbar

Gör så här

Värm ugnen till 100°. Blanda vinäger och vatten i en skål. Lägg i äggvitorna och vispa med en elvisp. Tillsätt socker lite i taget och vispa tills smeten blivit tjock och blank. Klicka ut de platta marängerna på bakplåtspapper och baka i ugnen i minst 1 timme. Vill de inte torka så lossa dem försiktigt och lägg dem direkt på galler en stund i ugnen. Marängerna stelnar också när de kommit ut ur ugnen. De ska dock fortfarande vara sega i mitten.
Blanda alla ingredienserna till citronkrämen i en skål. Ställ skålen i en kastrull med vatten på spisen, s k vattenbad. Vispa noga tills det börjar tjockna. Tag av värmen om det går för fort. Såsen ska tjockna men det får inte bli klumpar. (Passera genom en sil ifall det inträffar. )
Vid servering, lägg på en klick vispgrädde, en sked citronkräm och toppa med färska jordgubbar. Pavlovorna blir allra godast om de äts direkt.

Tips:

Har du bråttom, använd färdiga maränger.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.