Pavlova var en känd prima ballerina och lär ha fått en efterrätt med maräng och frukt uppkallad efter sig i Australien. Där är begreppet pavlova mycket välkänt. Vi gör istället små söta miniballerinor, lägger på en klick vispgrädde, en klick citronkräm och toppar med färska jordgubbar.
Mängd: 10-15 stycken
Maränger:
Citronkräm:
Till servering:
Värm ugnen till 100°. Blanda vinäger och vatten i en skål. Lägg i äggvitorna och vispa med en elvisp. Tillsätt socker lite i taget och vispa tills smeten blivit tjock och blank. Klicka ut de platta marängerna på bakplåtspapper och baka i ugnen i minst 1 timme. Vill de inte torka så lossa dem försiktigt och lägg dem direkt på galler en stund i ugnen. Marängerna stelnar också när de kommit ut ur ugnen. De ska dock fortfarande vara sega i mitten.
Blanda alla ingredienserna till citronkrämen i en skål. Ställ skålen i en kastrull med vatten på spisen, s k vattenbad. Vispa noga tills det börjar tjockna. Tag av värmen om det går för fort. Såsen ska tjockna men det får inte bli klumpar. (Passera genom en sil ifall det inträffar. )
Vid servering, lägg på en klick vispgrädde, en sked citronkräm och toppa med färska jordgubbar. Pavlovorna blir allra godast om de äts direkt.
Har du bråttom, använd färdiga maränger.