Till Norrmejerier startsida
Svamp- och ostpaj

Svamp- och ostpaj

Mängd: ca 6 portioner

3,5/5
(16 röster)

Ingredienser

  • 1 kyld färdigkavlad, rund smördeg, 32 cm
  • 1 liter färsk svamp, t ex kantareller eller blandsvamp
  • 2 msk Norrmejerier Smör
  • 1 gul lök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 50g mild grönmögelost
  • 1/2 tsk soja
  • 1-2 msk sherryeller madeira
  • 1 ägg
  • 1 dl riven lagrad ost, tex Norrmejerier Präst®

Gör så här

Klä en pajform, ca 24 cm i dimeter, med degen. Nagga botten. Förgrädda pajskalet i 200ºC, i mitten av ugnen, ca 10 min
Skär svampen i mindre bitar. Fräs den i en kastrull med lite av smöret tills all vätska kokat bort. Lägg i resten av smöret.
Finhacka löken och blanda ner i svampen. Fräs svamp och lök mjuk. Salta och peppra. Strö över mjöl och rör om. Späd med grädde. Låt koka ett par minuter. Ta kastrullen från värmen. Smula i grönmögelosten. Rör om så att den smälter. Smaksätt med soja och sherry/madeira. Blanda ner ägget.
Bred ut svampstuvningen i pajskalet. Strö över osten. Grädda i nedre delen av ugnen, vid 200ºC 20-30 min.
Servera med en sallad.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.