Till Norrmejerier startsida
Baconlindad kycklingrulle, Västerbottensostpaj, honungsglaserad shitakeesvamp med ört- & Västerbottensostsås

Baconlindad kycklingrulle, Västerbottensostpaj, honungsglaserad shitakeesvamp med ört- & Västerbottensostsås

Alieu Skoghag från Nyköpings Restaurangskola segrade i Västerbottensost-stipendiet 2003 med maträtten Baconlindad kycklingrulle, Västerbottensostpaj, honungsglaserad shitakeesvamp med ört och Västerbottensostsås. Juryn som bestod av namnkunniga kockar och krögare fastnade för Alieus komposition och motiveringen löd: – Vinnaren lyckades på bästa sätt kombinera smakerna enligt tävlingsuppgiften att skapa en maträtt med Västerbottensost som är både modern och medveten.

Mängd: 10 portioner

4,5/5
(18 röster)

Ingredienser

Pajdeg:

  • 150 g normalsaltat Norrmejerier Smör
  • 4dl vetemjöl
  • 1dl vatten

Fyllning:

  • 200 gram Västerbottensost®
  • 5 äggulor
  • 3dl Norrmejerier Mjölk
  • 2dl grädde
  • 200g champinjoner
  • 3 schalottenlökar
  • Norrmejerier Smör
  • svartpeppar

Kycklingrulle:

  • 8 medelstora bröstfiléer
  • 400 g bacon
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja

Shitakeesvampen:

  • 500 g shitakeesvamp
  • Norrmejerier Smör
  • 2 msk honung
  • 3 vitlöksklyftor finhackad
  • 5 g timjan plockad

Örtsås:

  • 3 dl grädde
  • 3 dl Norrmejerier Mjölk
  • 3 dl Västerbottensost
  • 20 g dill
  • 25 g basilika
  • knippe gräslök
  • salt

Gör så här

Pajdeg:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl och smör tills det blir smuligt. Tillsätt sedan vatten och arbeta ihop degen så att den håller ihop. Ställ i kylskåp i 30 min. Kavla ut degen eller använd en pastamaskin om du har tillgång till en sådan. Smörj formen så att degen inte fastnar och lägg gärna bönor eller ärtor i formen ovanpå pajdegen så pajen inte bubblar upp och blir ful när du bakar den i ungen. Baka pajen i ugnen cirka 10 minuter. Efter 10 minuter så tar du ut pajen häller ut bönorna och lägger pajskalet på en plåt eller galler.

Fyllning:
Hetta upp mjölk och grädde, det behöver inte koka. Riv osten, knäck äggen och lägg ner i en mixer. Mixa ihop hastigt och tillsätt därefter den varma grädden och mjölken och mixa till smeten har blivit slät. Dela champinjonerna på mitten och skiva dom. Skala schalottenlöken och hacka, men inte för finhackat. Fräs champinjonerna och löken i en klick smör och lite peppar tills dom fått en gyllenbrun färg. Avsluta med att blanda ner champinjonerna och löken i smeten. Fyll sedan pajen.

Kycklingrulle: Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att göra ett snitt i mitten av filén, snitta den platt men skär inte igenom. Salta och peppra lagom. Lägg två filéer bredvid varandra och rulla ihop båda till dess ursprungliga form. Tag fem skivor bacon och linda runt. Bind därefter ihop kycklingen med bindgran så att den bibehåller sin runda form och så att baconet inte viker upp sig när den blir varm. Stek kycklingen i en varm stekpanna med smör och olivolja tills baconet har fått en fin färg. Stoppa in kycklingen i ugnen och låt den gå tills den har fått en innertemperatur på 65 grader. Tag ut kycklingen ur ugnen och skär sedan bort bindgarnet.

Shitakeesvampen: Dela svampen på mitten. Stek den i en varm torr stekpanna så att den får knaprig yta. Tillsätt därefter en klick smör, vitlök och timjan i stekpannan och fräs tills de fått ett mjukt tuggmotstånd och fin färg. Avsluta med att hälla honungen i stekpannan och rör runt. Dra av stekpannan ifrån plattan och låt alltsammans sakta efterstekas.

Örtsås: Koka upp grädde och mjölk med dillen. Dra ifrån plattan, lägg på ett lock och låt stå och dra i cirka 15 min. Sila ner grädden och mjölken i en mixer. Tillsätt därefter den rivna osten, basilikan och gräslöken. Mixa såsen slät, tillsätt salt efter smak. Häll tillbaka i kastrullen och ställ tillbaka på plattan men var noga med att såsen inte kokar upp för då finns det risk att den grynar sig, låt den bara bli varm.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.