Till Norrmejerier startsida
Tapenadegratinerad lax med  ugnsbakade rödbetor

Tapenadegratinerad lax med ugnsbakade rödbetor

Superenkel lax med färdig olivröra. En riktigt fin fredags-bjudrätt.

Mängd: 4 portioner

4,5/5
(3 röster)

Ingredienser

  • 4 bitar lax à 125 g
  • 1 kg färska rödbetor
  • grovt salt till formen
  • 1 burk svart tapenade (200 g)
  • 2 dl Norrmejerier crème fraiche
  • 1 msk Norrmejerier Smör
  • 1 ask blandad skottsallad, ca 50 g
  • 2 msk olivolja
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 4 citronklyftor
  • 4 kvistar rosmarin

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Lägg rödbetorna i en form med lite salt i botten. Baka rödbetorna i ca 45 min tills de är mjuka. Ta ut och låt svalna. Skala dem sedan. Blanda tapenade och crème fraiche. Lägg laxbitarna i en ugnsfast smörd form. Bred tapenaden på laxen. Höj ugnsvärmen till 225°. Baka laxen i mitten av ugnen i ca 12 min eller tills den är precis genomstekt. Blanda rödbetor, sallad, olivolja, salt och peppar. Servera laxen med rödbets-salladen.


Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.