Till Norrmejerier startsida
Torskfilé med spenat och räkor

Torskfilé med spenat och räkor

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(43 röster)

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 2 äggulor
  • 2 dl Norrmejerier Mjölk 3%
  • 25 g Norrmejerier Smör
  • salt och peppar
  • ca 250 g färsk eller
  • fryst bladspenat
  • 800 g torskfilé
  • 1 krm salt
  • 1 msk vetemjöl
  • 11/2 dl fiskbuljong
  • 2 1/2 dl Norrmejerier Matlagningsgrädde
  • 100 g riven ost
  • 1 krm fiskbuljongtärning
  • 200 g skalade räkor
  • (cirka 1/2 kg oskalade)

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Skala, koka och mosa potatisen. Blanda moset med äggulor, mjölk och smör till ett fast mos. Smaksätt med salt och peppar.
Smörj en låg vid gratängform med smör. Lägg ett lager spenat på botten, täck med fiskfilé och salta. Häll på en 1/2 dl fiskbuljong, täck med aluminiumfolie och stek i ugnen i 10 minuter.
Om torsken är fryst tina den först. Vispa ut mjölet i resten av buljongen och grädden och värm upp. Ta av kastrullen och rör i osten så att den smälter. Smaka av såsen med lite finsmulad fiskbuljongtärning och vitpeppar. Tag ut formen ur ugnen.
Spritsa eller klicka moset runt kanterna. Fördela såsen över fisk och spenat, lägg räkor ovanpå. Sänk ugnen till 200° och gratinera i 10 minuter eller tills fisken fått färg och potatisen är gyllengul.
Dekorera med dill eller persiljekvist.

Tips:

Du kan självklart använda pulvermos om du vill spara tid.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.