Till Norrmejerier startsida
Gammeldags stek med gräddsås

Gammeldags stek med gräddsås

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(432 röster)

Ingredienser

  • 800 g rostbiff, fransyska, nötbog eller innanlår
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk Norrmejerier Smör
  • 1 morot i bitar
  • 1 liten selleri i bitar
  • 2 grovskurna gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor

sås:

  • 1–2 msk vetemjöl
  • 2 1/2 dl Norrmejerier Matlagningsgrädde
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • soja, salt och peppar

tillbehör: gelé, konserverade päron, kokt broccoli, morötter eller brysselkål

Potatisgratäng:

  • 800 g skivad potatis
  • 1 strimlad purjolök
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk peppar
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 2 dl Norrmejerier Mjölk 3%
  • 50 g Norrmejerier Smör
  • 3 dl riven lagrad ost t ex Norrmejerier Präst®

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Salta och peppra steken och bryn den i smöret. Fräs grönsaker, lök, vitlök och lägg dem i en form tillsammans med köttet. Ställ in i ugnen och stek till en innertemperatur på 67°.
Ta ut steken och vira in den i folie och låt den vila i 15 minuter. Sila stekskyn i en kastrull och låt koka tills hälften återstår. Blanda mjöl och grädde och vispa så att det blir jämnt. Häll ner gräddblandningen i köttspadet och rör ihop. Smaksätt med svartvinbärsgelé och soja. Krydda med salt och peppar. Skär steken i tunna skivor och servera med sås, potatisgratäng, grönsaker och geléfyllda päronhalvor.

Potatisgratäng: smöra en gratängform. Varva potatis, lök, salt och peppar. Blanda grädde och mjölk och slå över potatisen. Klicka över smöret. Ställ in i ugnen och grädda vid 200° i 20 minuter. Ta ut formen och lägg på osten, grädda i ca 30 minuter till.

Tips:

Vill du koka egna päron? Blanda då en lag på 4 dl vatten, 2 dl socker och 1/2 pressad citron och koka upp den. Skala 2 päron och dela dem sedan i halvor. Ta ur kärnhusen. Lägg ner päronen i lagen och koka dem mjuka i ca 15 minuter. Låt dem svalna. Fyll

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.