Till Norrmejerier startsida
Gammeldags stek med gräddsås

Gammeldags stek med gräddsås

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(300 röster)

Ingredienser

  • 800 g rostbiff, fransyska eller innanlår
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk Norrmejerier Smör
  • 1 morot i bitar
  • 1 liten selleri i bitar
  • 2 grovskurna gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor

sås:

  • 1–2 msk vetemjöl
  • 2 1/2 dl Norrmejerier Matlagningsgrädde
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • soja, salt och peppar

tillbehör: gelé, konserverade päron, kokt broccoli, morötter eller brysselkål

Potatisgratäng:

  • 800 g skivad potatis
  • 1 strimlad purjolök
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk peppar
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 2 dl Norrmejerier Mjölk 3%
  • 50 g Norrmejerier Smör
  • 3 dl riven lagrad ost t ex Norrmejerier Präst®

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Salta och peppra steken och bryn den i smöret. Fräs grönsaker, lök, vitlök och lägg dem i en form tillsammans med köttet. Ställ in i ugnen och stek till en innertemperatur på 67°. Ta ut steken och vira in den i folie och låt den vila i 15 minuter. Sila stekskyn i en kastrull och låt koka tills hälften återstår. Blanda mjöl och grädde och vispa så att det blir jämnt. Häll ner gräddblandningen i köttspadet och rör ihop. Smaksätt med svartvinbärsgelé och soja. Krydda med salt och peppar. Skär steken i tunna skivor och servera med sås, potatisgratäng, grönsaker och geléfyllda päronhalvor. Potatisgratäng: smöra en gratängform. Varva potatis, lök, salt och peppar. Blanda grädde och mjölk och slå över potatisen. Klicka över smöret. Ställ in i ugnen och grädda vid 200° i 20 minuter. Ta ut formen och lägg på osten, grädda i ca 30 minuter till.

Tips:

Vill du koka egna päron? Blanda då en lag på 4 dl vatten, 2 dl socker och 1/2 pressad citron och koka upp den. Skala 2 päron och dela dem sedan i halvor. Ta ur kärnhusen. Lägg ner päronen i lagen och koka dem mjuka i ca 15 minuter. Låt dem svalna. Fyll

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Allt om norrländsk ost

När du väljer ost från dina norrländska mjölkbönder är du samtidigt med och gynnar vårt gemensamma Norrland. Men hur går det till egentligen? Och varför är det hål i osten egentligen? Här hittar du allt om våra norrländska ostar.

Allt om norrländsk ost

Laktosfritt från Norrland

Det finns massor med goda laktosfria produkter för dig som vill göra det bästa valet. Både för dig och hela vårt älskade Norrland. Har du koll på dina norrländska mjölkbönders goda laktosfria sortiment?

Läs mer