Till Norrmejerier startsida
Gryta på vilt

Gryta på vilt

Mängd: ca 6 portioner

3,5/5
(20 röster)

Ingredienser

  • 800 g benfritt älg- eller
  • rådjurskött av bogen
  • 2 msk Norrmejerier Smör
  • salt, svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 100 g rotselleri
  • 1 morot
  • 1 medelstor purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl rödvin
  • 1 msk tomatpuré
  • ca 3 dl viltfond
  • 15 krossade enbär
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 1/2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 150 g bacon
  • 1 dl hackad persilja

Gör så här

Skär köttet i bitar, ca 2x2 cm. Bryn dem i smör. Lägg över i en gryta. Salta och peppra. Finhacka löken. Skär selleri och morot i små tärningar. Skiva purjolök och vitlök. Fräs grönsakerna i smör och lägg över i grytan. Rör ner rödvin, tomatpuré och viltfond. Bind in kryddorna i en påse av gasbinda. Lägg ner i grytan. Koka på svag värme under lock ca 50 min, tills köttet är mört. Ta upp köttet och kryddpåsen ur grytan. Mixa grönsakerna. Lägg tillbaka i grytan och häll på grädden. Låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i köttet. Skär baconet i strimlor och stek det. Strö bacon och persilja över grytan. Servera kokt potatis eller pasta till.

Gör gott för Norrland

Vi sticker ut hakan lite när vi säger att vi inte är ett vanligt företag, eftersom vi har som mål att Göra gott för Norrland och vi vill ha dig med i laget: Tillsammans gör vi gott!

Ta reda på mer om Gör gott