Mängd: 4 portioner
vitvinssås:
Börja med såsen. Hacka löken fint. Stek i smör tills den blir mjuk utan att ta färg. Häll på vin och buljong. Låt koka i 5 minuter. Tillsätt grädden och låt sjuda i 10 min. Blanda smör och mjöl och rör ner i såsen. Koka upp och smaka av med salt och vitpeppar.
Koka potatisen och pressa i en potatispress. Koka upp crème fraiche och mjölk och rör ner i den pressade potatisen. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 150°. Salta och peppra laxfiléerna och stek i ugnen ca 15 min. Skölj och skär purjolöken i tjocka skivor på snedden. Koka i 4 min tills de är mjuka. Häll av i durkslag och blanda med dill och smör. Smaka av med salt och peppar. Servera laxen med örtpotatiscrème, vitvinssås och dillpurjolök. Garnera gärna med citronklyfta och dill.