Mängd: 6-8 portioner
pajskal:
fyllning:
Börja med pajdegen. Kör mjöl, salt och smör i matberedare till "smulor". Tillsätt socker och äggula. Innan degen hunnit forma sig till en boll är det dags att stänga av maskinen och fösa ihop pajsmulorna till en deg med händerna. Slå in degen i plastfilm och lägg den kallt i 1 timme. Tryck ut degen med fingrarna i en pajform och forma gärna ett "kantstöd" med hjälp av aluminiumfolie för att hindra kanterna från att falla samman. Förgrädda pajskalet i 200° i 15 minuter.
Riv mandelmassan. Kör den, äggula och grädde försiktigt i en matberedare till en jämn smet. Skala och skiva äpplena. Fördela dem i pajskalet. Häll på gräddblandningen och grädda pajen i ca 30 minuter i 200°. Kolla så fyllningen inte blir bränd. Täck med folie mot slutet. Servera pajen varm eller ljummen, gärna med lite vaniljvisp.