Till Norrmejerier startsida
Marinerat kött med madeirasås

Marinerat kött med madeirasås

Mängd: ca 8 portioner

3,5/5
(37 röster)

Ingredienser

  • 1 1/2 kg benfritt nötkött t ex rostbiff, innanlår eller fransyska

Marinad:

  • 1 liter vatten
  • 3 tärningar köttbuljong
  • 3 msk balsamvinäger
  • 3 dl vitt vin
  • 2 skivade schalottenlökar
  • 1 msk torkad rosmarin eller
  • ett par kvistar färsk
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • ev salt

Sås:

  • 2 dl madeira
  • 3 msk kalvfond
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 1 dl Norrmejerier crème fraiche
  • 1 msk kinesisk soja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 125º. Lägg köttet i en ugnssäker form. Använd en stektermometer. Låt köttet stå i ugnen till önskad innertemperatur. Vid 60º har köttet en röd kärna, vid 65º är köttet rosa och vid 70º genomstekt. Beräkna stektiden 1 1/2- 2 1/2 tim. Koka upp vatten och buljongtärningar till marinaden. Tillsätt de övriga ingredienserna. Låt marinaden svalna. Lägg det färdigstekta, varma köttet i marinaden. Låt ligga kallt 1-2 dygn. Vänd på köttet några gånger under tiden. Blanda madeira, kalvfond, grädde och crème fraiche i en kastrull. Koka upp under vispning. Låt såsen koka ihop ca 10 min. Smaksätt med soja, salt och peppar. Ta upp köttet ur marinaden och skiva det tunt. Servera madeirasåsen och ugnsstekt potatis med blandade grönsaker till.

Grön hage, skön mage

Verum innehåller miljarder unika bakterier och är gjord på norrländsk mjölk. Nu har vår ekologiska Hälsoyoghurt dessutom blivit laktosfri. Bra både för dig med känslig mage och för naturen. Filgood till fler, helt enkelt.

Läs mer

Norrländsk njutning i alla väder

Har du provat chokladmjölk från dina norrländska mjölkbönder? Den är lika god varm som kall och passar perfekt som vardagsnjutning oavsett väder, året om.

Läs mer