Till Norrmejerier startsida
Marinerat kött med madeirasås

Marinerat kött med madeirasås

Mängd: ca 8 portioner

3,5/5
(37 röster)

Ingredienser

  • 1 1/2 kg benfritt nötkött t ex rostbiff, innanlår eller fransyska

Marinad:

  • 1 liter vatten
  • 3 tärningar köttbuljong
  • 3 msk balsamvinäger
  • 3 dl vitt vin
  • 2 skivade schalottenlökar
  • 1 msk torkad rosmarin eller
  • ett par kvistar färsk
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • ev salt

Sås:

  • 2 dl madeira
  • 3 msk kalvfond
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 1 dl Norrmejerier crème fraiche
  • 1 msk kinesisk soja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 125º. Lägg köttet i en ugnssäker form. Använd en stektermometer. Låt köttet stå i ugnen till önskad innertemperatur. Vid 60º har köttet en röd kärna, vid 65º är köttet rosa och vid 70º genomstekt. Beräkna stektiden 1 1/2- 2 1/2 tim. Koka upp vatten och buljongtärningar till marinaden. Tillsätt de övriga ingredienserna. Låt marinaden svalna. Lägg det färdigstekta, varma köttet i marinaden. Låt ligga kallt 1-2 dygn. Vänd på köttet några gånger under tiden. Blanda madeira, kalvfond, grädde och crème fraiche i en kastrull. Koka upp under vispning. Låt såsen koka ihop ca 10 min. Smaksätt med soja, salt och peppar. Ta upp köttet ur marinaden och skiva det tunt. Servera madeirasåsen och ugnsstekt potatis med blandade grönsaker till.

Gör gott för Norrland

Vi sticker ut hakan lite när vi säger att vi inte är ett vanligt företag, eftersom vi har som mål att Göra gott för Norrland och vi vill ha dig med i laget: Tillsammans gör vi gott!

Ta reda på mer om Gör gott