Till Norrmejerier startsida
Smördegsinbakad oxfilé

Smördegsinbakad oxfilé

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(106 röster)

Ingredienser

  • 600 g oxfilé, hel bit
  • salt och peppar
  • en klick Norrmejerier Smör
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk timjan, hackad
  • 1 färdigkavlad kyld smördeg, ca 300 g
  • 50 g riven Västerbottensost®
  • 1 äggula
  • 300 g rotselleri
  • 1 potatis
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 5 dl vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Salta och peppra oxfilén. Bryn den runtom i het stekpanna i lite smör. Skiva vitlöken tunt och repa timjan. Lägg oxfilén en bit in på smördegen, strö ut vitlök, timjan och ost alldeles intill köttet. Rulla ihop degen runt köttet och se till att fästa ordentligt. Pensla med äggula runtom och stek i ugnen ca 20-30 min (tills innertemperaturen är 58°60°). Låt oxfilén vila i ca 15 min innan servering. Skala rotselleri och potatis och skär i mindre bitar, koka i buljong. Häll av buljongen och spara den. Mixa till en slät puré, tillsätt mer buljong om det behövs. Smaka av med salt och peppar. Skär oxfilén i skivor. Servera med en klick rotselleripuré samt gärna kokta bönor och smörslungade cocktailtomater.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.