Till Norrmejerier startsida
Helstekt oxfilé med gorgonzolapotatis och portvinschampinjoner

Helstekt oxfilé med gorgonzolapotatis och portvinschampinjoner

Ljuvliga, lysiga smaker...

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(97 röster)

Annons

Ingredienser

  • 4 bakpotatisar
  • 100 g gorgonzola
  • 1 dl Norrmejerier crème fraiche
  • 100 g riven Västerbottensost®
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • en klick Norrmejerier Smör
  • 200 g champinjoner, skivade
  • 1-2 msk portvin
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 1 tsk soja
  • 1 kg oxfilé
  • 1 ask minitomater
  • 1 kruka timjan
  • salt och peppar

Gör så här

Baka potatisen ca 1 timme i 200°. Mosa ihop gorgonzola och crème fraiche. Dela potatisen i halvor. Gröp ur en del av innehållet och blanda det med oströran. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka det i skalen och toppa med riven ost. (Hit kan potatisen förberedas.)
Fräs lök och vitlök i smör utan att det tar färg. Stek svampen utan smör i en separat panna. Häll på portvinet och låt det koka in i svampen. Tillsätt löken. Häll sist på grädde och soja och koka ihop på svag värme. Smaka av med salt och peppar.Bryn köttet och krydda med salt och peppar. Stek färdigt i ugn, 200° ca 20 minuter eller tills stektermometern visar 58-62°. Låt filén vila en stund innan du skär upp den. Gratinera potatisen ca 10 minuter i 225°. Stek tomat och timjan i lite smör. Servera tillsammans med kött, potatis och svampsås.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.