Till Norrmejerier startsida
Helstekt oxfilé med gorgonzolapotatis och portvinschampinjoner

Helstekt oxfilé med gorgonzolapotatis och portvinschampinjoner

Ljuvliga, lysiga smaker...

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(94 röster)

Ingredienser

  • 4 bakpotatisar
  • 100 g gorgonzola
  • 1 dl Norrmejerier crème fraiche
  • 100 g riven Västerbottensost®
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • en klick Norrmejerier Smör
  • 200 g champinjoner, skivade
  • 1-2 msk portvin
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 1 tsk soja
  • 1 kg oxfilé
  • 1 ask minitomater
  • 1 kruka timjan
  • salt och peppar

Gör så här

Baka potatisen ca 1 timme i 200°. Mosa ihop gorgonzola och crème fraiche. Dela potatisen i halvor. Gröp ur en del av innehållet och blanda det med oströran. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka det i skalen och toppa med riven ost. (Hit kan potatisen förberedas.) Fräs lök och vitlök i smör utan att det tar färg. Stek svampen utan smör i en separat panna. Häll på portvinet och låt det koka in i svampen. Tillsätt löken. Häll sist på grädde och soja och koka ihop på svag värme. Smaka av med salt och peppar.Bryn köttet och krydda med salt och peppar. Stek färdigt i ugn, 200° ca 20 minuter eller tills stektermometern visar 58-62°. Låt filén vila en stund innan du skär upp den. Gratinera potatisen ca 10 minuter i 225°. Stek tomat och timjan i lite smör. Servera tillsammans med kött, potatis och svampsås.

Äntligen är våra Solskensfiler här!

Smaskiga Solskensfiler för de norrländska frukostborden med smak av Äpple/Päron och Kokos/Passion.

Norrmejeriers goda filsortiment

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer