Till Norrmejerier startsida
Oxfilé med blue cheese, potatistårta och grapefruktsallad

Oxfilé med blue cheese, potatistårta och grapefruktsallad

Mängd: 4 portioner

4/5
(21 röster)

Ingredienser

  • 1 kg oxfilé
  • 1 msk Norrmejerier Smör
  • salt och peppar
  • 4 dl crème fraiche blandat med 100g blåmögelost

potatistårta:

  • 1 kg potatis av mjölig sort
  • 150 g Västerbottensost®, riven
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 2 ägg
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 1 dl Norrmejerier Mjölk salt och peppar

grapefruktsallad:

  • 2 blodgrape
  • 1 dl svarta oliver
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1 litet friséesalladshuvud
  • salt och peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Fyll en långpanna till hälften med varmt vatten och ställ in i nedre delen av ugnen. Skala och skiva potatisen tunt. Vispa upp äggen i en skål och blanda sedan i resten av ingredienserna till potatistårtan. Klä insidan av en form med löstagbara kanter med folie. Packa den med potatis. Tryck till så att det hela packas tätt. Slå över ägg och gräddblandningen. Ställ in formen i den vattenfyllda långpannan och grädda, ca 1 1/2 tim. Känn med provsticka att potatisen mjuknat. Låt potatistårtan svalna lite innan servering då går det lättare att skära tårtbitar av den. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Stek klart i ugn i ca 15 minuter eller tills köttet visar en innertemperatur på ca 60°. Skala och filea grapefrukten så att det blir skinnfria klyftor. Blanda försiktigt grapefrukten med persilja, oliver och friséesallad. Salta och peppra. Servera oxfilén med potatistårta, grapefruktsallad och Lätt Crème Fraiche blandat med blåmögelost.

Äntligen är våra Solskensfiler här!

Smaskiga Solskensfiler för de norrländska frukostborden med smak av Äpple/Päron och Kokos/Passion.

Norrmejeriers goda filsortiment

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer