Till Norrmejerier startsida

Ingredienser

  • 50 g sötmandel
  • 2 bittermandlar
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ dl strösocker
  • 100 g Norrmejerier Smör, kallt
  • 1 äggula

fyllning:

  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 2 dl hjortronmylta

till dekoration:

  • hjortron och citronmeliss

Gör så här

Sätt ugnen på 100°. Mal mandeln i mandelkvarn. Lägg mandeln på en plåt och låt torka i ugnen ca 30 minuter.
Blanda mandel, vetemjöl och strösocker i en matberedare.
Tillsätt smöret i kuber och blanda tills det är finfördelat. Tillsätt äggula och kör till en deg.
Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Tryck ut degen med mjöl-ade fingrar i små lätt smorda formar. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter eller tills kakorna fått fin färg. Stjälp ur formarna medan de fortfarande är varma.
Vispa grädden lätt och lägg i en spritspåse. Fyll formarna med lite hjortronmylta och spritsad grädde.
Dekorera med hjortron och ev citronmeliss.

Tips:

Tips! När du torkar den malda mandeln i ugnen blir kakorna sprödare.