Till Norrmejerier startsida
Paj med Greve®, tomat och oliver

Paj med Greve®, tomat och oliver

Mängd: 4-5 portioner

3,5/5
(1 röster)

Ingredienser

Pajdeg:

  • 100 g Norrmejerier smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 äggvita
  • ca 1/2 dl kallt vatten

Fyllning:

  • 250 g Kesella 10 %
  • 3 ägg
  • 3 dl riven Norrmejerier Grevé®, lagrad minst 11 mån.
  • (smakstyrka 8–9)
  • salt och peppar
  • 2 askar småtomater, olika sort och färg
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 msk strimlad färsk basilika
  • 2 tsk vit balsamvinäger
  • 2 kvarntag chili explosion

Till servering:

  • oliver och färsk timjan

Gör så här

Degen:
1. Lägg smör, mjöl och salt i en matberedare och kör till smulor. Tillsätt äggvita och vatten och kör snabbt ihop till en fast deg. Eventuellt behövs det lite extra vatten. Låt degen vila en timma i kylskåp innan den kavlas.

2. Kavla degen i lite mjöl. Vill man smaksätta den går det bra att kavla in lite sesamfrö, finhackade nötter eller örter. Täck en pajform med degen så att några cm hänger över kanten. Var noga med
att trycka in hörnen och ta bort luftbubblor. Tryck också fast pajdegen som hänger över kanten så hindrar man degen att falla ner i formen. Nagga botten med en gaffel och grädda skalen 8–10 minuter på 200 grader.

Pajen:
1. Värm ugnen till 175 grader. Lägg Kesella i en bunke och vispa ner ägg. Blanda i riven ost och krydda med salt och peppar.

2. Halvera tomaterna, salta och pressa med varsam hand ut lite vätska. Blanda tomaterna med olja, örter, vinäger och krydda med chili, lite salt och svartpeppar.

3. Häll äggstanningen i pajskalet och toppa med tomatblandningen. Grädda pajen i ca 30 minuter.
Dekorera med oliver och färsk timjan.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.