Mängd: 4 portioner
Rödvinssås med rostad vitlök:
Potatis- och blomkålspuré:
Lammracks:
1. Rosta vitlöken gyllene i olja. Tillsätt grönsaker och timjan som får fräsa med ett par minuter.
Strö över socker som snabbt karamelliseras. Slå på rödvin och låt såsen sjuda tills halva mängden
återstår. Tillsätt då kalvfonden och reducera ytterligare till hälften! Sila och smaksätt med salt och
peppar. Nu bör det finnas ca 4 dl mörk och mustig rödvinssås. Vill man kan man reda den ytterst
försiktigt till önskad konsistens.
2. Värm ugnen till 150 grader. Kanske behöver man putsa lammracksen något men oftast är de
helt färdiga för användning. Bryn kotlettraderna i smör och krydda med salt och peppar. Lägg med
köttsidan upp på en plåt.
3. Rör ihop bröd, senap, persilja och riven Präst® med äggula. Fördela röran på lammracksen och
stek färdiga i ugnen 20–25 minuter. Använd en termometer. Innertemperaturen bör vara 55
grader. Låt köttet vila 5–6 minuter före tranchering.
4. Skala potatisen och koka i saltat vatten. När ca 7–8 minuter återstår av koktiden lägger man i
blomkålen som också kokas mjuk. Värm smör och gräddmjölk i en kastrull. Häll bort kokvattnet
och vispa ett fluffigt mos med smör och mjölk. Vispa sist ner osten och smaka av med salt.