Till Norrmejerier startsida
Smörkola med rostade pinjenötter

Smörkola med rostade pinjenötter

Mängd: ca 25 st

4/5
(30 röster)

Ingredienser

  • 1 dl pinjenötter
  • 100 g Norrmejerier Smör
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de får fin färg. Blanda resten av ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och låt koka i ca 15-30 min. Rör om då och då så att den inte bränns vid. Låt koka till ca 125° eller gör kulprovet. (Droppa lite kolasmet i ett glas kallt vatten. Om smeten går att forma till en seg kola så är den klar.) Låt smeten svalna något och blanda ner pinjenötterna. Häll ut smeten i en smörd form ca 20x 20 cm och låt stelna en stund. Skär kolan i fyrkanter och slå in den i smörpapper eller cellofanpapper. Låt stå svalt till servering.

Gör gott för Norrland

Vi sticker ut hakan lite när vi säger att vi inte är ett vanligt företag, eftersom vi har som mål att Göra gott för Norrland och vi vill ha dig med i laget: Tillsammans gör vi gott!

Ta reda på mer om Gör gott