Till Norrmejerier startsida
Smörkola med rostade pinjenötter

Smörkola med rostade pinjenötter

Mängd: ca 25 st

4/5
(33 röster)

Ingredienser

  • 1 dl pinjenötter
  • 100 g Norrmejerier Smör
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de får fin färg.

Blanda resten av ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och låt koka i ca 15-30 min. Rör om då och då så att den inte bränns vid. Låt koka till ca 125° eller gör kulprovet. (Droppa lite kolasmet i ett glas kallt vatten. Om smeten går att forma till en seg kola så är den klar.)
Låt smeten svalna något och blanda ner pinjenötterna. Häll ut smeten i en smörd form ca 20x 20 cm och låt stelna en stund. Skär kolan i fyrkanter och slå in den i smörpapper eller cellofanpapper.
Låt stå svalt till servering.