Till Norrmejerier startsida
Ugnsbakad lax med gräddig vitvinssås

Ugnsbakad lax med gräddig vitvinssås

En bit lax bakar sig själv i ugnen. Såsen kokar du ihop på ett par minuter på spisen. Lite tid i köket -massor av tid vid bordet.

Mängd: 2 personer

3,5/5
(82 röster)

Ingredienser

  • 400 g laxfilé
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 2-3 msk vitt vin
  • eller matlagningsvin
  • 1 msk fiskfond
  • salt och vitpeppar
  • blandade grönsaker, tex morötter, sockerärtor, broccoli, majrova,
  • haricots verts

Gör så här

Värm ugnen till 200°. Koka ihop grädde och vin i en kastrull. Smaksätt med fiskfonden först när såsen är simmig, annars blir den för salt om den får koka ihop. Smaka av med salt och vitpeppar. Lägg laxen på ett ugnsfast fat och stek i 15 minuter i ugn. Lägg valfria grönsaker i lite kokande, saltat vatten och koka dem i 3-4 minuter. Häll av vattnet. Lägg upp fisken på tallrik, häll på såsen och dekorera med grönsaker. Servera med kokt potatis eller ris.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.