Renkött har en mycket fin viltsmak som får komma fram i denna rätt. Om du inte har renkött fungerar det bra med älg istället. Klimpen är en klassiker i ny tappning med Västerbottensost och färska örter. En kall öl passar bra till!
Mängd: 4 portioner
Lättkokta grönsaker:
Koka upp vatten, salta lätt. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och lägg ner det i vattnet. Koka upp och skumma väl. Tillsätt grönsaker och kryddor. Låt sjuda ca 1 timme tills köttet är mört (innertemp 62° eller känn med en kniv). Plocka upp köttet och låt det svalna. Sila buljongen och låt koka ner något. Smaka av buljongen med salt.
Koka upp vatten i en låg, vid kastrull och salta lätt. Mixa mjölk och örter. Blanda , örtmjölk, mjöl, ägg, ost, och salt till en klibbig, ganska fast smet. Klicka ner små klickar med hjälp av 2 teskedar i det sjudande vattnet. När de flyter upp är de klara att plockas upp.
Koka grönsakerna knappt mjuka, ca 2 minuter i buljongen från köttet. Skär upp köttet i tunna skivor tvärs över muskelfibrerna. Lägg upp kött, klimp och grönsaker i varma tallrikar. Häll över buljong och servera med en klick crème fraiche.
Recept: Susanne Jonsson från "Det vilda köket" TV4 Västerbotten