Här går det bra att använda ryggbiff eller filé istället för stek. Om du inte har tillgång till älg fungerar det bra med hjort, rådjur eller nötkött. Låt gärna köttet marinera i kryddorna över natten. Välj sötpotatis, butternut squash eller pumpa efter tillgång. Potatis fungerar också bra. Ett kraftigt, rött vin passar bra till, prova gärna ett från södra Australien.
Mängd: 4 portioner
Honungsrostad sötpotatis:
Gör små hål i köttet och gnid in chili, vitlök, och timjan. Salta och peppra. Värm ugnen till 150°. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet gyllene runt om. Lägg i en ugnsform, sätt en köttermometer i den tjockaste delen. Stek i ugn till innertemperatur 57° för blodigt, 60° för medium och 65° för välstekt. Ta ut köttet, linda in i smörpapper eller folie och låt det vila 20 minuter innan det skärs upp.
Värm ugnen till 225 °. Skala och skär sötpotatis i grova bitar. Lägg potatis, chili, vitlök och rosmarin i en långpanna. Ringla över honung och olja. Strö över mandel, salt och peppar. Grädda 20-25 minuter tills bitarna har ett lätt tuggmotstånd. Riv hälften av osten. Vänd ner spenat och riven ost i potatisen. Ställ in formen 3 minuter i ugnen. Ringla över balsamvinäger.
Skär steken i tunna skivor tvärs över muskelfibrerna. Lägg upp potatisen på ett fat, toppa med köttet och hyvla över extra ost.
Recept: Susanne Jonsson från "Det vilda köket" TV4 Västerbotten