Till Norrmejerier startsida
Chili- & vitlöksspäckad älgstek med honungsrostad sötpotatis, spenat och Västerbottensost

Chili- & vitlöksspäckad älgstek med honungsrostad sötpotatis, spenat och Västerbottensost

Här går det bra att använda ryggbiff eller filé istället för stek. Om du inte har tillgång till älg fungerar det bra med hjort, rådjur eller nötkött. Låt gärna köttet marinera i kryddorna över natten. Välj sötpotatis, butternut squash eller pumpa efter tillgång. Potatis fungerar också bra. Ett kraftigt, rött vin passar bra till, prova gärna ett från södra Australien.

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(85 röster)

Ingredienser

  • 800 g älgstek, putsad
  • 1 röd chili, i stavar
  • 5 vitlöksklyftor, i stavar
  • ¼ kruka färsk timjan
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • Norrmejerier Smör till stekning

Honungsrostad sötpotatis:

  • 1 kg sötpotatis
  • 1 röd chili, urkärnad, i bitar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 rosmarinkvist
  • 1 msk flytande honung
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl hel sötmandel
  • salt och peppar
  • 100 g Västerbottensost
  • 1 påse färsk spenat
  • 2 msk balsamvinäger

Gör så här

Gör små hål i köttet och gnid in chili, vitlök, och timjan. Salta och peppra. Värm ugnen till 150°. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet gyllene runt om. Lägg i en ugnsform, sätt en köttermometer i den tjockaste delen. Stek i ugn till innertemperatur 57° för blodigt, 60° för medium och 65° för välstekt. Ta ut köttet, linda in i smörpapper eller folie och låt det vila 20 minuter innan det skärs upp.
Värm ugnen till 225 °. Skala och skär sötpotatis i grova bitar. Lägg potatis, chili, vitlök och rosmarin i en långpanna. Ringla över honung och olja. Strö över mandel, salt och peppar. Grädda 20-25 minuter tills bitarna har ett lätt tuggmotstånd. Riv hälften av osten. Vänd ner spenat och riven ost i potatisen. Ställ in formen 3 minuter i ugnen. Ringla över balsamvinäger.
Skär steken i tunna skivor tvärs över muskelfibrerna. Lägg upp potatisen på ett fat, toppa med köttet och hyvla över extra ost.

Recept: Susanne Jonsson från "Det vilda köket" TV4 Västerbotten

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.