Mängd: 1 stor pirog, 6-8 port
Deg:
Fyllning:
Dekoration pirog:
Uppvispat ägg, riven Västerbottensost
Smält smöret och gör degen som en vanlig jästdeg (tillsätt vattnet i smöret och värm till 37°C. Smula jästen i en degbunke, rör ut den med vätskan. Tillsätt salt, ägg och mjöl. Bearbeta tills degen släpper kanterna. Låt jäsa till dubbel storlek. Gör fyllningen: Blanda samtliga ingredienser. Lägg bakplåtspapper på en plåt, kavla ut degen till en stor oval och för över den till plåten. Lägg fyllningen på ena halvan, vik över den andra. Pensla kanten med ägg, tryck till hårt med en gaffel eller vik ihop. Låt pirogen jäsa. Sätt ugnen på 225-250°C. Pensla med ägg, strö på riven Västerbottensost och grädda ca 20 minuter.
Att servera till:
Sallad med ruccola, tomat, grovt riven Västerbottensost, balsamvinäger och olivolja. Toppa med färsk basilika
Går att frysa innan 2:a jäsningen, ta fram den vid behov och låt jäsa och grädda som ovan