Till Norrmejerier startsida
Gästabudspirog med Västerbottensost

Gästabudspirog med Västerbottensost

Mängd: 1 stor pirog, 6-8 port

3,5/5
(8 röster)

Ingredienser

Deg:

  • 50 g Norrmejerier Smör
  • 1 dl vatten
  • 25 g jäst
  • knappt 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 5 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 4 dl Västerbottensost, riven
  • 1 urbenad grillad kyckling, tärnad
  • 200 g rökt skinka, strimlad
  • 4 msk ketchup
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1/2 msk paprikapulver
  • 1/2 msk curry
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 dl crème fraiche

Gör så här

Dekoration pirog:
Uppvispat ägg, riven Västerbottensost
Smält smöret och gör degen som en vanlig jästdeg (tillsätt vattnet i smöret och värm till 37°C. Smula jästen i en degbunke, rör ut den med vätskan. Tillsätt salt, ägg och mjöl. Bearbeta tills degen släpper kanterna. Låt jäsa till dubbel storlek. Gör fyllningen: Blanda samtliga ingredienser. Lägg bakplåtspapper på en plåt, kavla ut degen till en stor oval och för över den till plåten. Lägg fyllningen på ena halvan, vik över den andra. Pensla kanten med ägg, tryck till hårt med en gaffel eller vik ihop. Låt pirogen jäsa. Sätt ugnen på 225-250°C. Pensla med ägg, strö på riven Västerbottensost och grädda ca 20 minuter.
Att servera till:
Sallad med ruccola, tomat, grovt riven Västerbottensost, balsamvinäger och olivolja. Toppa med färsk basilika

Tips:

Går att frysa innan 2:a jäsningen, ta fram den vid behov och låt jäsa och grädda som ovan

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.