Till Norrmejerier startsida
Gratinerad fläskfilé med ört- och osttäcke

Gratinerad fläskfilé med ört- och osttäcke

Härlig partymat som kan förberedas i god tid. Gillar du tomater är det trevligt att låta en näve små cocktailtomater ligga runt köttet. De blir precis lagom stekta och väldigt goda. Krydda dem med salt och peppar.

Mängd: 6 portioner

4/5
(34 röster)

Annons

Ingredienser

  • 1 kg fläskfilé
  • en klick Norrmejerier Smör
  • salt och peppar
  • 2 skivor vitt formbröd
  • 2 dl riven Västerbottensost®
  • 2 dl färska örter, t ex basilika,
  • timjan, oregano
  • 2 msk svensk senap
  • 1 msk fransk senap
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 50 g Norrmejerier Smör

Favoritsås:

  • 3 dl Norrmejerier Gräddfil
  • 3 msk finhackad färsk timjan eller 1 msk torkad
  • 1-2 msk fransk senap
  • salt och peppar

Gör så här

Rör ihop såsen och ställ kallt och låt mogna. Salta och peppra köttet och bryn det runt om i smör. Lägg köttet i en ugnsfast form. Tärna brödet och kör det i matberedare tillsammans med örter och ost tills det är grönt och smuligt. Blanda senap och vitlök och pensla det över köttet. Doppa/tryck sedan fast smulorna över köttet och klappa till det ordentligt. Hyvla över smöret. Ställ in formen i ugnen och stek köttet i 175° i 15-20 minuter, beroende på hur rosa man vill ha köttet. Låt det svalna något och skär köttet i skivor.
Servera med sallad och Favoritsås.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.