Till Norrmejerier startsida
Kycklingspett med rotfruktschutney, bakade potatishalvor och lime-honungsyoghurt

Kycklingspett med rotfruktschutney, bakade potatishalvor och lime-honungsyoghurt

Peter Johansson tävlade med dessa kycklingspett om titeln som Årets Kock 2002.

Mängd: 4 portioner

5/5
(1 röster)

Ingredienser

Spett:

  • 400g kycklingfärs
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 50 g Västerbottensost®, riven
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • matolja till stekning
  • 4 träspett

Potatis:

  • 2 stora potatisar, ca 400 g
  • 2 msk olivolja
  • salt och vitpeppar

Lime-honungsyoghurt:

  • 1/2 lime
  • 2 dl Lätt Yoghurt Naturell
  • 1 msk honung
  • salt och vitpeppar

Rotfruktschutney:

  • 1/2 gul lök
  • 1 morot
  • 100 g rotselleri
  • 100 g kålrot
  • 1 palsternacka, ca 125 g
  • Norrmejerier Smör till stekning
  • 200 g krossade tomater
  • 1 msk sweet chili
  • 1 sticka färskt citrongräs
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 200g färsk bladspenat
  • socker, salt och vitpeppar

Gör så här

Skala och hacka löken och fräs den i lite olja utan att den får färg. Låt svalna. Blanda alla ingredienser till färsen och ställ i kyl ca 1 tim. Blötlägg träspetten i vatten, så lossnar färsen lättare när den ska ätas.
Tvätta och dela potatisen på längden. Gnid den med olja och salta och peppra på snittsidan. Baka potatishalvorna med snittsidan upp i ugn 180° ca 20 min tills de fått fin färg. Håll dem varma under folie.
Forma färsen till fyra korvar och trä i ett spett i varje. Bryn dem runt om i olja i stekpanna . Sänk ugnsvärmen till 150° och stek kycklingspetten färdiga 10-12 min
Tvätta och riv skalet från limen. Pressa ur saften. Blanda skalet med yoghurt och honung. Smaksätt med salt och vitpeppar och lite av limesaften. Låt dra före servering.
Skala och skär rotfrukterna i små kuber. Krossa citrongräset. Skala och hacka löken. Fräs löken i lite smör. Blanda lök och rotsaker med tomat, sweet chili, citrongräs och vinäger. Låt rotsakerna koka in i vätskan under lock. Skölj spenaten och skär den i strimlor. Vänd ner den i blandningen och smaka av med socker, salt och vitpeppar. Häll först såsen på tallriken, därefter potatis och chutney och spettet överst.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.