Att äta tapas handlar minst lika mycket om att umgås på ett lättsamt sätt som att äta mat. Egentligen kan man använda vilka recept man vill. Det är bra om maten är ganska enkel att förbereda, ju mer som går att göra klart i förväg, desto bättre. Tanken är ju också att hinna umgås med gästerna och inte bli stående i köket.
Vår norrländska variant på tapas bygger på recept som är gjorda för 4 personer. Tapas är en spansk mattradition som vi här har "norrlandifierat". Om du väljer att laga till samtliga rätter i vår tapasbuffé, så räcker maten till ca 10-12 personer.
Utgå från ett eget recept för 4 personer och dela upp rätten i 12 småportioner, varje normalstor portion blir då tre små tapas. Testa egna favoritrecept eller hitta din egen kombination av tapas!
Komplettera gärna med grönsaker och andra tillbehör, t ex körsbärstomater, oliver i små skålar, ruccolablad, gurkstavar, morotsstavar, ostkuber på tandpetare etc. Det är både gott och nyttigt och ser trevligt ut på bordet.
Prova också att lägga upp t ex minipizzorna och älgfärsspetten på salladsblad eller dekorera med ruccolasallad runt omkring rätterna, det ser snyggt och fräscht ut och naturligtvis får man äta upp dekorationen!
Servera t ex en soppa i små glas eller baka minipajer på små lerfat som vi gjort i vår norrländska tapasbuffé. Låt kreativiteten flöda!
En supersnabb variant av paltsnittar kan du göra med hjälp av färdig palt som du skär i fjärdedelar. Stick i en tandpetare och servera med dipp av lingonsylt.
Ordna gärna en knytis och låt varje gäst ta med en tapasrätt var!