Till Norrmejerier startsida
Penne- och skinkgratäng

Penne- och skinkgratäng

Mängd: 4 portioner

4/5
(22 röster)

Ingredienser

  • 500 g pasta t ex penne
  • 4 morötter
  • 1 litet blomkålshuvud
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 dl pinjenötter
  • 2 msk olivolja
  • 150 g rökt skinka
  • 4 ägg
  • 2½ dl Norrmejerier Pastagrädde
  • 2 dl Norrmejerier Mjölk
  • 2 dl riven Västerbottensost®
  • salt och peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av i durkslag och skölj i kallt vatten. Slanta morötterna. Dela blomkålen i små buketter. Skala vitlöken. Lägg morötter, blomkål, vitlök och pinjenötter i en ugnsfast form. Ringla över lite olja samt salta och peppra. Sätt in grönsakerna i ugnen och baka i ca 15 min, tills de fått lite färg och känns mjuka. Sänk ugnsvärmen till 200°. Skär skinkan i strimlor. Blanda den med pastan och grönsakerna i formen.
Blanda ihop ägg, grädde och mjölk. Smaka av med salt och peppar. Häll äggstanningen över pastan. Toppa med ost. Grädda i ugnen ca 20 min tills gratängen har fått fin färg.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.