En mustig soppa där hela ripan tillvaratas. Passa på att samla ben från allt småvilt och lägg i buljongen. Den går utmärkt att frysa. Om man har dåligt med frysutrymme kan man koka ner soppan ytterligare och späda ut den med mjölk vid serveringen. Ripbrösten kan man med fördel spara till rökning eller steka lätt och lägga i soppan.
Mängd: 4 portioner
Skär ut ripbrösten och spara dessa. Bryn skroven i smör, tillsätt tomatpuré, grönsaker och kryddor. Täck med vin och vatten, låt koka 1 timme. Sila över buljongen i en annan kastrull. Koka ner buljongen tills hälften återstår. Plocka köttet från skrov och lår. Hacka köttet fint och rör ner i buljongen tillsammans med grädde och mjölk. Koka ca 30 minuter och smaka sedan av med gelé, salt och peppar. Stek ripbrösten gyllene i smör, salta och peppra, låt vila 10 minuter. Mixa soppan skummig och servera med en klick créme fraiche, tunnbröd och Västerbottenssmör.
Västerbottenssmör:
Låt smöret bli rumsvarmt. Vispa upp smöret och blanda med Västerbottensost. Smaka av med sprit, salt och peppar.
Recept: Susanne Jonsson från "Det vilda köket" TV4 Västerbotten