Till Norrmejerier startsida
Surströmming

Surströmmingsfest

Surströmming är en äkta norrländsk delikatess som enbart produceras längs Norrlandskusten från Kalix i norr till Utvalnäs i söder. Premiär är varje år tredje onsdagen i augusti. Hur man äter surströmming är en vetenskap i sig och alla har sitt eget sätt att avnjuta den norrländska delikatessen. Goda tillbehör som Gräddfil, tunnbröd och potatis är populära bland de flesta.

Glöm inte gräddfilen!

Gräddfil är en självklarhet till surströmmingsfesten. En klassiker på norrländska bord och ett måste på den perfekta klämman.

En norrländsk klassiker

Guide för nybörjare på surströmming:

Öppna burken utomhus och ta på dig ett förkläde! Det finns risk för att det skvättar från burken.

Fixa fisken!  Du kan antingen välja att ha färdiga filéer eller hela fiskar. Skär längs ryggbenet och ta ur köttet om du har hela strömmingar.

Goda tillbehör! Tillbehör som Gräddfil, tunnbröd, potatis och något gott i glaset är minst lika viktigt som själva fisken.