Till Norrmejerier startsida

Smördeg recept

Trolla fram en härlig huvudrätt eller efterrätt med hjälp av smördeg. Smördeg är enkelt att tillreda själva och recepten är väldigt snarlika.

Blanda ihop kallt lokalproducerat smör med vetemjöl och vatten. Efter att detta har stått svalt en stund är det bara att kavla ut i önskat format. Det finns många recept som innehåller smördeg och det kan bland annat vara inbakad oxfilé eller fläskfilé. Lägg köttet på smördegsplattan och krydda efter behag, och vik därefter ihop smördegen, och lägg paket med skarven nedåt på plåten eller i formen. För en glansig och frasig yta går det bra att pensla med en äggula och då är det bra att även pensla på de så kallade skarvarna. Rätten tillagas i ugnen och är klar när köttet håller önskad innertemperatur. För en smarrig efterrätt fungera det också bra att använda smördeg. Ta och kavla ut smördegen i mindre plattor, vik upp kanterna och bred på lite sylt. Grädda detta i ugnen enligt anvisningarna på förpackningen eller ca tio minuter och när det svalnat blir det gott att bre på vispad vaniljvisp och garnera med lite bär. Recept på smördeg är till god hjälp för både stora och små rätter.

64 smördeg recept i alla kategorier.

Relaterade recept:

Bäst i test: Norrmejeriers laktosfria mjölk

Vi kan stolt konstatera att vår laktosfria Mellanmjölk är bäst i smaktest när norrlänningarna sagt sitt. Fler än 200 norrlänningar fick deltog vid provsmakningen. Vår produkt vann testet.

Läs mer

Norrländsk njutning i alla väder

Har du provat chokladmjölk från dina norrländska mjölkbönder? Den är lika god varm som kall och passar perfekt som vardagsnjutning oavsett väder, året om.

Läs mer